Volg ons op Facebook

A A A

Aan de poort naar de Vlaamse Ardennen

Molen in de Vlaamse Ardennen
  • Molen in de Vlaamse Ardennen
  • Kapelletje in de Vlaamse akkers
  • Kerk Wannegem Lede
  • Bezoek het jenevermusem en kastelen

Kruishoutem is ontstaan uit een fusie van de dorpen Kruishoutem, Nokere, Wannegem-Lede en Lozer. De gemeente is gelegen in het Zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen (België) en situeert zich tussen Waregem-Deinze-Oudenaarde. De heuvelrij op het grondgebied van Kruishoutem vormt de scheiding tussen de Scheldevallei en de Leievallei en wordt beschouwd als een grensgebied van de Vlaamse Ardennen.

Onze bed & breakfast is gelegen in de deelgemeente Wannegem-Lede en bestaat uit het dorp Wannegem in het westen, en het dorpje Lede in het oosten. De voorheen afzonderlijke gemeenten werden in 1810 samengevoegd tot Wannegem-Lede

Tussen beide dorpen loopt de Huisepontweg, een beschermde kasseiweg die beter gekend is als : “de eerste kasseien van de Ronde van Vlaanderen”.

Het kasteel van Wannegem-Lede ligt halfweg tussen Wannegem en Lede. Het is gebouwd in classicistische of Louis XVI-stijl in 1785-1786. Het kasteel en zijn park zijn beschermd.

Kortom : Wannegem-lede, gekenmerkt door zijn heuvelachtig karakter, kan zowat beschouwd worden als de voorpoort van de Vlaamse Ardennen en heeft in belangrijke mate zijn landelijkheid behouden.De sympathieke rust kan men vooral ervaren in de kleinere kerkdorpen met hun pittoreske sfeer en voelbare landelijkheid.